Checklista Solceller 2024

En guide för dig som tänker installera solceller

Få pris för solceller
Med installation och garantier

Utan köptvång, snabb återkoppling

Bara ett knapptryck ifrån att få ditt pris, samtidigt som du gör en insats för en bättre framtid.

Viktigt att tänka på vid installation av solceller

Med den snabba tekniska utvecklingen och generösa bidrag har solceller blivit ett populärt alternativ för många husägare.

För att du ska installera dina solceller på ett korrekt och säkert sätt, och undvika risker som brand eller störningar i elektriska system, har vi sammanställt en guide.

Installation på rätt sätt

Solceller är en fantastisk teknik, och just nu installeras ett stort antal solcellsanläggningar över hela landet. Men den snabba spridningen av tekniken medför också vissa risker, vilket gör att valet av installatör är avgörande.

Självinstallation är inte tillåtet, men du ansvarar för att kontrollera takets skick, brandskyddet och att rapportera installationen till rätt myndigheter.

Vi jobbar med lokala installatörer

För prisoffert samt mer information

Professionellt utförande är ett måste

David Claesson, projektledare på laddtorsk.se, påpekar att en kunnig person snabbt kan avgöra om en solcellsinstallation är korrekt utförd.

– Taket får inte överbelastas med för många paneler, och kablar samt växelriktare bör placeras i en skyddad ledning, som en kabelränna eller ett rör. Annars kan de nöta mot skarpa kanter, vilket kan skada isoleringen och i värsta fall orsaka brand, säger David Claesson.

Batterilagring, så funkar det

Vem har rätt att installera solceller?

Enligt lag måste ett elinstallationsföretag utföra installationen av solcellspaneler.

Företaget måste ha en certifierad elinstallatör, vara registrerat hos Elsäkerhetsverket och ha ett egenkontrollprogram som beskriver vilken typ av elarbeten som utförs, vem som utför dem och hur de görs.

Arbeten som inte involverar elektriska komponenter, som montering av bärläkt eller fästelement, behöver dock inte utföras av ett elinstallationsföretag.

Installera solceller - lokala installatörer inkl. garanti

Certifiering räcker inte

EU-direktiv ligger till grund för begreppet ”certifierad solcellsinstallatör”, men David Claesson förklarar att denna certifiering inte är kopplad till de svenska reglerna som kräver att installationen utförs av ett elinstallationsföretag med en elinstallatör.

Certifieringen är frivillig och fungerar som en kvalitetsstämpel, men det är inte tillräckligt för att få utföra solcellsinstallationer i Sverige.

Välj med omsorg

David Claesson understryker vikten av att noggrant välja en elinstallatör, på laddtorsk.se hittar du lokalt förankrade solcellsinstallatörer och kan beställa hem offerter som du i lugn och ro kan ta ställning till.

– Be om referenser och ta reda på hur många installationer företaget har genomfört. Kontakta tidigare kunder för att höra om deras erfarenheter. Eftersom branschen är relativt ny finns det aktörer som endast är ute efter snabba pengar, men framtiden ser ändå ljus ut. Med tydliga regler och allt mer erfarna aktörer kommer oseriösa entreprenörer att konkurreras ut.

Akta dig för överdrivna glädjekalkyler

Med de höga elpriserna som bakgrund överväger många husägare att installera solceller.

Det är därför viktigt att vara noggrann när du utvärderar alternativ, eftersom det finns risk för att bli vilseledd av orealistiska kalkyler från oseriösa företag som endast använder 2022 som referensår.

Det kan dröja länge innan elpriserna når samma nivå som under vintern 2022–2023.

Skaffa solceller till ditt hus

Brandsäkerhet är viktigt

Solcellsanläggningar innehåller allt fler komponenter och anslutningspunkter som kan utgöra en brandrisk.

Detta är särskilt relevant om de installeras i befintliga byggnader som kanske inte är anpassade för denna typ av anläggningar.

I vissa fall kan det krävas att det är minst 2,5 meter från solpanelerna till brandväggen. Det är en god idé att kontakta din lokala räddningstjänst för att få information om vad som gäller där du bor.

Marknadens bästa solceller helt efter dina behov.

Checklista för solcellsinstallation 2024

  • Välj en elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
  • Begär referenser från installatören.
  • Se över brandskyddet och kontakta räddningstjänsten för lokala regler.
  • Inspektera ditt tak och kontrollera garantier.
  • Fyll i och skicka ALP-blanketten till nätbolaget.
  • Kontakta din kommun för att klargöra eventuellt bygglov.
  • Välj ett solcellspaket som passar dina förutsättningar.

Välj med omsorg

När du installerar solceller är det viktigt att kontrollera takets skick.

– En solcellsanläggning kommer att vara på plats i minst 25 år, så det är lämpligt att taket har en liknande livslängd kvar.

Ofta innebär installationen av solceller också att taket måste läggas om. Då är det viktigt att samarbetet mellan solcellsinstallatören och takentreprenören fungerar bra, så att tekniska aspekter som infästning och taksäkerhet är godkända för det aktuella taksystemet.

ALP-blankett står för Anmälan anslutning av produktion till lågspänningsnätet.

Innan installationen påbörjas måste du skicka in en föranmälan till nätbolaget. Vid elproducerande anläggningar som solceller behöver du även fylla i och skicka in en ALP-blankett tillsammans med installatören.

– Om nätbolaget inte har fått blanketten kan de inte ansluta solcellsanläggningen till nätet, förklarar David Claesson.

Sedan 2018 behövs i de flesta fall inget bygglov för solceller som följer takets lutning.

Dock kan bygglov krävas för byggnader som har ett historiskt, kulturellt, estetiskt eller miljömässigt värde, eller om solcellerna inte följer takets lutning. Kontrollera med din kommun vad som gäller för din fastighet.

Hitta ett solcellspaket som passar dina behov och ditt tak.

Du kan välja traditionella solpaneler som monteras ovanpå taket, eller integrerade solpaneler som fungerar som själva taket. Det sistnämnda alternativet är lämpligt om du bygger nytt eller planerar att byta tak.

Optimera strömproduktionen med rätt system
Det finns två huvudsakliga solcellssystem för att maximera elproduktionen.

I ett moduloptimerat system har varje solpanel en egen växelriktare, vilket maximerar produktionen och ger detaljerad information om varje panels prestanda.

I ett strängoptimerat system är panelerna seriekopplade i en sträng, och det behövs endast en central växelriktare per tak.

Detta system fungerar särskilt bra på hus med enhetliga takförhållanden och minimala skuggproblem.

Om ditt tak har många vinklar eller är utsatt för skuggning kan ett moduloptimerat system vara bäst.

Detta system är dyrare men gör det enklare att identifiera och åtgärda problem med enskilda paneler.

Bli områdespartner med laddtorsk.se

Detta ingår:

  • Exklusivitet med ensamrätt för inkommande kundförfrågningar i ert område.
  • Ni betalar endast för de kundförfrågningar som resulterar i en affär/beställning, blir det ingen affär är leadet helt kostnadsfritt.
  • SEO – Vi skapar en installatörssida med er logotype, er företagsinformation samlt länkar till er hemsida.

Pris:
7.495 kr/år

Få rådgivning - utan köptvång

Lämna ditt telefonnummer så hör vi av oss inom kort.